USTREZNA VELIKOST NASTAVKA PRI ČRPALKI

Eden od pogojev za uspešno črpanje materinega mleka je nastavek ustrezne velikosti. Črpanje z neustrezno velikim nastavkom je pogosto boleče, dolgotrajno in večinoma neučinkovito. Ustreznosti nastavka ne določamo na podlagi velikosti dojk, temveč na podlagi premera posamezne bradavice.

Proizvajalci črpalk so kot standardno velikost nastavka izbrali premer 24/25 mm, zato je večina črpalk opremljena s to velikostjo. Praksa kaže odstopanja, saj ženske pogosteje potrebujejo nastavke z manjšim premerom.

Ustrezno velik nastavek definirata dva parametra: premer bradavice in občutek med črpanjem.

Premer bradavice in občutek med črpanjem

Merjenja premera se lahko lotimo na več načinov. Pomagamo si lahko z enostavnimi pripomočki, npr. z ravnilom, kljunastim merilom (če je pri hiši) in z merilci ali šablonami, ki jih lahko brez večjih težav izdelamo doma.

Merimo samo bradavico, ne kolobarja, kot prikazuje fotografija. Pri ploskih ali vdrtih bradavicah je zato smiselna pomoč osebe, ki ima izkušnje s prilagajanjem nastavkov.

Primer merjenja z ravnilom. Premer bradavice meri 12 mm.

Bradavici izmerimo v mirujočem stanju neposredno pred črpanjem. Merimo obe, saj se lahko razlikujeta v premeru. Ta se lahko po določenem času spremeni, zato ga je priporočljivo preverjati vsakih nekaj mesecev oz. vsakič, ko se pojavijo odstopanja ali težave.

Na podlagi izmerjenega premera poiščemo najbližji premer odprtine nastavka. Biti mora 2–3 mm širši od premera bradavice.

Nekatere črpalke omogočajo možnost menjave nastavka, nekatere ne. Tudi razpon razpoložljivih velikosti se od znamke do znamke razlikuje. Zmeraj iščemo velikost, ki je najbližje optimalni.

Tkivo bradavice in kolobarja je zelo elastično, zato se med črpanjem bolj ali manj razteza. Zato se ne moremo zanašati samo na izmero, ampak ključno vlogo igra tudi občutek med črpanjem oz. splošno udobje. Črpanje ne sme biti boleče, hkrati pa moramo dobro občutiti vakuum.

Posebno obravnavo pri prilagajanju nastavka potrebujejo ženske z elastičnimi bradavicami. V tem primeru se uvedejo silikonski vstavki ali nastavki (npr. Pumpin Pals, LacTeck, Beaugen). V tem primeru je nujno sodelovanje s strokovnjakom.

Prevelik nastavek

Bradavica (12 mm) v standardnem nastavku (24 mm). Na vsaki strani je 6 mm prostora. Ob delovanju vakuuma v cev povleče še kolobar.

Znaki, ki nakazujejo prevelik nastavek:

  • odrgnina na kolobarju
  • slabši občutek vakuuma
  • razpokana bradavica
  • pogoste zatrdline ali ponavljajoč se mastitis
  • dolgotrajno črpanje
  • občutek polne dojke po črpanju
  • nenapredovanje količine mleka

Prevelik nastavek je vzrok št. 1 za neuspešno črpanje
Ob delovanju vakuuma v cev poleg bradavice povleče še kolobar. V notranjosti dojke se za kolobarjem nahajajo razvejani mlečni vodi, ki jih cev nastavka močno stisne. Zgodi se podobno, kot če pohodimo cev: mleko s težavo izteka ali sploh ne. Količina izčrpanega mleka je manjša. Kljub dlje časa trajajočemu črpanju je še zmeraj prisoten občutek polnih dojk. Zastalo mleko ustvari idealne pogoje za zatrdlino ali mastitis, hkrati pa telo dobiva informacijo, da je mleka preveč in posledično ustavlja laktacijo.

Vir: Official reprint from UpToDate®

Kako izgleda črpanje s prevelikim nastavkom?

V cev povleče kolobar, na katerem “čepi” bradavica.

Premajhen nastavek

Premajhen nastavek zlahka prepoznamo. Bradavica je lahko že takoj prevelika, zato ne more vstopiti v cev. Lahko se med črpanjem toliko razširi, da se na nek način “prilepi” na cev. To pomeni, da se ne premika naprej in nazaj. V obeh primerih je črpanje ves čas izjemno boleče, bradavica je obdrgnjena ali poškodovana do živega. Zaradi stiskanja lahko postane bele barve.

Opomnik: črpanje ne sme biti boleče. Ob prisotnosti bolečine je treba takoj ugotoviti vzrok.

Ustrezno velik nastavek

V ustrezno velikem nastavku ima bradavica dovolj prostora za gibanje, črpanje ni boleče in v povprečju ne traja dlje kot pol ure z dvojno črpalko (trajanje je nekoliko odvisno tudi od kapacitete dojk). Ker je tkivo raztegljivo, se lahko zgodi, da v cev vstopi tudi manjši del kolobarja. Dokler pojava ne spremljajo drugi znaki za prevelik nastavek, ni razloga za skrb.

Kje najdem nastavek?

Gre za eno najpogostejših težav. Nekatere znamke prsnih črpalk sploh ne omogočajo prilagoditev. Pri drugih je izbor majhen. V takšnem primeru je potrebno nekaj iznajdljivosti. Na srečo so nekatere znamke med seboj kompatibilne, kar olajša iskanje. Kar nekaj znamk je kompatibilnih z deli Maymom, ki jih najdete na Amazonu. Pri tem je potrebno upoštevati način priklapljanja cevke in širino navoja.

Nekatere znamke omogočajo zgolj menjavo lijaka. Takšne znamke so Medela, Lansinoh, Bebebao, Neno ipd. Menjava lijaka predstavlja dober kompromis med ceno in učinkovitostjo. Prilagajanje je cenovno ugodno in nezahtevno.

Potem so tu še črpalke, pri katerih je nastavek v enem kosu in moramo menjati celega. Takšne znamke so Avent, Spectra, Ardo, Bellababy … Tovrstna menjava je običajno najdražja, zato so takšne informacije zelo dobrodošle pred dejanskim nakupom določene znamke.

Premer nastavka lahko prilagajamo tudi s silikonskimi blazinicami in vstavki. Rešitev sicer ni tako optimalna kot menjava celotnega nastavka, a je cenovno dokaj ugodna in prihrani dolgotrajno iskanje.

Vstavek za prilagajanje standardne velikosti nastavka.