ZAKAJ ME ČRPANJE MLEKA BOLI?

Najprej pometimo z zakoreninjeno zmoto: bolečina ob uporabi prsne črpalke NI nekaj normalnega. Lahko vam je neprijetno, nadležno, odveč, čudno … Lahko se počutite na številne načine, zagotovo pa ne smete kot normalno ali pričakovano vzeti bolečino. Ta je zmeraj znak, da nekaj ni v redu.

Zakaj je lahko uporaba prsne črpalke boleča in kako se temu izognemo?

Neustrezen nastavek na prsni črpalki

Nastavek mora ustrezati velikosti vaše bradavice (premera leve in desne bradavice se lahko razlikujeta!). Bradavica mora med črpanjem imeti dovolj prostora za gibanje, ki ga povzroča vakuum. Kadar je premer nastavka manjši od premera bradavice, le-ta drgne ob cev ali vanjo sploh ne more vstopiti. Ker so bradavice zelo občutljive, boste bolečino začutile takoj, z vztrajanjem pri takšnem črpanju pa so rane na bradavici neobhodne.

Nastavek s prevelikim premerom bo dopustil, da vakuum v cev povleče tudi kolobar. V nasprotju s preozkim nastavkom bolečina ni nujno prisotna, a se lahko pojavijo poškodbe oz. stanja, ki posledično bolijo: žulji in rane na kolobarju, razpokane bradavice, bolečina v notranjosti dojke zaradi stiskanja mlečnih vodov, zatrdline, mastitis.

Položaj bradavice v nastavku

Boleča bradavica, čeprav je nastavek zagotovo ustrezen? Potem še enkrat preverite, da se bradavica giblje v sredini cevi in nikjer ne drgne zaradi slabe pozicije. Očiten znak slabe lege je bradavica v obliki šminke.

Silikonski vstavek

Marsikdaj je vzrok bolečine silikonski vstavek, s katerim so opremljene številne prsne črpalke. Silikon poveča trenje, zaradi katerega se lahko pojavi skeleč občutek na področju bradavice. Silikonski vstavek ima še nekaj pomanjkljivosti in je koristen v specifičnih situacijah. Mnoge ženske se bojijo, da bo trd plastičen nastavek povzročal bolečino. Ustrezno izbran nastavek lepo leži na kolobarju in omogoči bradavici dovolj prostora za gibanje, da se ga le-ta ne bo nikjer dotikala.

Jakost vakuuma

Povprečna osebna prsna črpalka po jakosti vakuuma skoraj enkrat presega dojenčka (dojenčki pribl. 150 mmHg, prsne črpalke v povprečju 220-300 mmHg), zato je prepričanje, da je za uspešno črpanje mleka potreben močan vakuum, zmotno. Ključ do uspeha je dvofazno črpanje, pri katerem s stimulacijo sprožimo izcejalni refleks in nato preklopimo na fazo črpanja. Jakost črpalke stopnjujemo do točke, ko črpanje postane neprijetno, in nastavimo eno nastavitev manj. Neprijetno oz. boleče črpanje bo oviralo sproščanje oksitocina. Agresivno črpanje mleka z močnim vakuumom lahko poškoduje notranje strukture dojke.

Posebej previdne bodite z ročno črpalko, saj ne omogoča stopnjevanja vakuuma, zato njeno delovanje mnoge ženske občutijo kot boleče.

Če uporabljate črpalko na najvišji nastavitvi jakosti in je kljub temu neučinkovita, potem je čas za menjavo tesnil in membran; smiselno je tudi preveriti ustreznost nastavka.

Elastične bradavice

Koža na področju bradavic in kolobarjev je naravno zelo elastična. V redkih primerih izrazita elastičnost povzroča težave pri črpanju mleka, saj se bradavica nenehno razteguje proti koncu cevi, kar lahko na določeni točki, ko je raztezanje preveliko, postane boleče.

Elastične bradavice prepoznamo po raztezanju ne glede na ustreznost nastavka. Močan vakuum stanje še poslabša, zato je priporočljivo pogostejše menjavanje stimulacije in črpanja.

Pri elastičnih bradavicah so zelo v pomoč silikonski vstavki, ki povečajo trenje in tako upočasnijo raztezanje bradavice. Podobno deluje lanolin, s katerim namažemo nastavek, a predstavlja sitnost pri pomivanju. Druga možnost so posebej oblikovani nastavki (Pumpin Pals, LacTeck), ki so žal na voljo v tujini (ZDA, VB).

Občutljive bradavice

Vse po pravilih, bradavice pa še zmeraj boleče? Možno je, da sodite med nesrečnice z zelo občutljivimi bradavicami/kolobarji. Pomagate si lahko z mazanjem bradavic. Najbolj priporočljivih je nekaj ročno iztisnjenih kapljic mleka; uporabite lahko tudi kokosovo ali olivno olje, ampak ne mažite preveč, da olje ne zaide v mleko.