KAJ POMENI ODPRT ALI ZAPRT SISTEM PRI PRSNI ČRPALKI

Prsne črpalke lahko delimo na več načinov. Najpogosteje jih med seboj ločujemo glede na pogon (ročna/električna) in delovanje (enojna/dvojna), čeprav bi morale največ pozornosti posvetiti higienski varnosti. Obstajajo namreč črpalke z odprtim in zaprtim sistemom.

Kako? Kaj je to?

Odprt in zaprt sistem se uporablja samo pri električnih črpalkah. Nekoč so vse električne prsne črpalke delovale z odprtim sistemom. Kmalu so proizvajalci ugotovili, da lahko zaradi tega prsne črpalke postanejo higiensko oporečne, hkrati pa zaradi morebiten vdor vlage bistveno skrajša njihovo življenjsko dobo.

Odprt sistem

Prsne črpalke z odprtim sistemom nimajo membranske pregrade, ki bi preprečevala vdor vlage
skozi cevi do pogonske enote. To pomeni, da je set prek cevi neposredno povezan s pogonsko enoto.

Z vdorom vlage v pogonsko enoto se naredijo optimalni pogoji za razvoj plesni. Pogonske enote namreč ne morete očistiti na način, da bi se plesni z gotovostjo rešili. Ta lahko v skrajnih primerih po cevki pripotuje nazaj do zbiralnikov. Zato je pri odprtem sistemu zelo pomembno, da v primeru vdora vlage črpalko takoj razstavite, cevko čim bolj očistite in dobro osušite ter spremljate stanje pogonske enote.

Danes so na tržišču še prisotni nekateri modeli z odprtim sistemom. Med najbolj znane sodi Medela Swing (navadna, ne Flex).

Zaprt sistem

Črpalke z zaprtim sistemom imajo membransko pregrado in tako zagotavljajo čistočo
pogonske enote.

Pod modrim pokrovom se nahaja silikonska membrana, ki preprečuje vdor mleka v cevko.
Silikonska membrana na nastavku.

Membrana je gibljiva, saj mora ob preprečevanju zatekanja ustvariti tudi vakuum. Sodi med potrošni material, kar pomeni, da jo je občasno treba zamenjati. Vzdržljivost se razlikuje od znamke do znamke. Priporočena je menjava na pol leta oz. takoj, ko začutite, da prsna črpalka izgublja moč.

Nakup rabljene prsne črpalke

Na tem mestu se potem pojavi tudi vprašanje nakupa rabljene črpalke. Nekako velja, da naj ne bi kupovali ročnih in črpalk z odprtim sistemom iz druge roke, ker ne moremo vedeti, kako je predhodnica skrbela za higieno črpalke. Črpalke z zaprtim sistemom so že po zasnovi namenjene večuporabniški rabi. Z nakupom novih zunanjih delov (nastavki, cevi, membranske pregrade) so povsem varne za nadaljnjo uporabo.