SKRB ZA HIGIENO OPREME

Higiena opreme, ki jo uporabljamo za črpanje mleka, mora biti na vrhu lestvice prioritet. Kapljice izčrpanega mleka ostajajo v težje dostopnih delih opreme in zlahka postanejo gojišče nezaželenih bakterij, ki jih ob ponovni uporabi odplakne v sveže izčrpano mleko. Na tak način pri otroku tvegamo okužbo, ne da bi pri mleku sploh zaznali kakšno spremembo.

Kako vzdržujemo higieno opreme za črpanje?

 1. Po vsaki uporabi dele, ki pridejo v stik z mlekom, popolnoma razstavimo in pomijemo z vročo vodo ter detergentom. Če imamo na voljo več delov, npr. več kompletov nastavkov, je dovolj spiranje pod tekočo vodo. Dele nato shranimo v njim namenjeni posodi in jih ob koncu dneva pomijemo ročno ali v pomivalnem stroju.
 2. Težje dostopne dele nastavkov karseda temeljito očistimo s ščetko.
 3. Dele steriliziramo v sterilizatorju ali prekuhamo. Pogostost steriliziranja je odvisna od otrokove starosti (o tem nekaj vrstic niže). Dele iz trde plastike nekaj minut namakamo v vreli vodi, silikonske dele samo pomočimo za nekaj sekund, saj dolgotrajno prekuhavanje znatno skrajša njihovo življenjsko dobo.
 4. Dele zložimo na poseben prostor ali stojalo, da se lahko v celoti posušijo na zraku. Če ga nimamo, zbiralnike za mleko (»flaške«) položimo vodoravno, ne postavljamo jih na vrat. Kadar dele puščamo v sterilizatorju, jih pred uporabo obrišemo s svežo krpo.
 5. Redno čistimo tudi odlagalno površino, sterilizator in tipkovnico na črpalki ter ročaj ročne črpalke.

Na enak način čistimo tudi stekleničke.

Cevk pri črpalkah z zaprtim sistemom ni potrebno pomivati. Pri črpalkah z odprtim sistemom to storimo samo, če vanje zaide mleko. V tem primeru je potrebno spremljati, da vakuum med črpanjem ne povleče mleka do pogonske enote. Če obstaja možnost, da se to zgodi, prenehajte s črpanjem in cevke očistite.

Steriliziranje

 • Vodna in parna sterilizacija sta enako učinkoviti.
 • Ob uporabi pomivalnega stroja sterilizacija ni potrebna.
 • Prve tri mesece sterilizirajte vse dele vsaj enkrat dnevno.
 • Po dopolnjenem tretjem mesecu steriliziranje ni obvezno, zgolj priporočljivo.

Tvegani pristopi

Shranjevanje opreme v hladilniku med posameznimi rundami: na spletu kroži ogromno napotkov, katerih namen je olajšati vsakdan. Shranjevanje opreme v hladilniku je en tak primer. Shranjevanje splaknjenih delov v hladilniku ne sodi med varne prakse in se mu je dobro izogibati, saj kljub hladnemu okolju obstaja možnost kontaminacije.

Odstranjevanje plesni: dele črpalke, v katerih se iz kakršnegakoli razloga razrase plesen, je priporočljivo zavreči, saj ni garancije, da bomo s temeljitim čiščenjem odstranili vso plesen. Nanjo  moramo biti še posebej pozorni pri nakupu rabljene črpalke. Ne glede na vse je ob nakupu rabljene črpalke najvarnejša praksa nabava novih setov.

Zareze in razpoke: dele z morebitnimi zarezami in razpokami zavržemo, saj se lahko v enih ali drugih obdrži mleko.

Kako si olajšam pomivanje?

 • Z nabavo več delov (nastavki, tesnila)
 • Pomoč partnerja/mame/tašče/prijateljice
 • Črpanje neposredno v stekleničke

https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html

https://www.med.umich.edu/1libr/Gyn/Lactation/BreastPumpKit.pdf

https://www.medela.us/breastfeeding/articles/how-to-clean-your-breast-pump-and-accessories