ČRPANJE MLEKA PONOČI

Nočno zbujanje je zagotovo eden najnapornejših delov materinstva. Še toliko bolj, če spi vsa družina, vključno z dojenčkom in hišnimi ljubljenčki. Za mame, ki izključno črpajo, so nočna črpanja v prvih treh mesecih nujna, naprej pa kljub stalni zalogi mleka priporočljiva.

Kaj je tisto, zaradi česar ima noč svojo moč?

Prolaktin

Prolaktin je hormon, ki omogoča izločanje mleka in obenem možganom sporoča, koliko mleka naj proizvedejo dojke. Povedano na enostaven način: več je stimulacije v obdobju povišanih vrednosti prolaktina, več mleka nastane.

Po porodu so vrednosti prolaktina nenehno visoke, da se z rednim odvzemom (dojenje ali črpanje) zagotovi zadostna količina mleka. To je čas, ko mame hitro in z lahkoto izčrpajo večje količine mleka. Z rednim črpanjem (vsaj 8 rund v 24 urah) ustvarimo dobro osnovo za naprej.

Do kdaj naj črpam ponoči?

Z regulacijo se uskladita povpraševanje in ponudba. Od takrat vrednosti prolaktina niso več konstantno visoke, ampak začnejo nihati. Naravni bioritem narekuje, da je po regulaciji najvišja vrednost prolaktina med polnočjo in šesto zjutraj.

Vsaj ena nočna runda je priporočljiva do regulacije. Potem se količina mleka ustali in lahko pričnemo s prilagajanjem urnika. Regulacija pri ženskah nastopi različno, zato velja splošno priporočilo, da z nočno rundo vztrajamo vsaj do 10. tedna po porodu. Če je ženska povsem prepričana, da je prešla regulacijo, in ima obenem še višek, lahko nočno rundo ukine že pred tem mejnikom.

Odvisnost od nočnega prolaktina

Nekatere ženske tudi po prvem trimesečju po porodu ne morejo varno izpustiti nočne runde, saj je od nje močno odvisna skupna dnevna količina mleka. Za takšne ženske pravimo, da so odvisne od nočnega prolaktina. V tem primeru se nočna runda izvaja, dokler je potrebna. Mame jo običajno opustijo šele, ko čez dan uvedejo gosto hrano, s katero lahko nadomestijo upad količine.

Odvisnost od nočnega prolaktina se kaže v vidnem upadu skupne dnevne količine (merimo količino v 24 urah). Ali je odvisnost prisotna, lahko ugotovimo zgolj z ukinitvijo nočne runde. Na srečo se količina povrne s ponovno uvedbo nočne runde.

Viri:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/
https://kellymom.com/bf/normal/prolactin-levels/