REGULACIJA

“Črpala sem štiri mesece, potem mi je nekega dne zmanjkalo mleka.”

Te besede sem slišala in prebrala že neštetokrat. Morda se zdi skoraj neverjetno, da lahko mleka po toliko časa zmanjka, ampak izjava ni povsem iz trte izvita, niti posledica prestrašenih mam. Istočasno pa ne pomeni, da se vaša mlečna zgodba predčasno zaključuje.

V prvih tednih po porodu za proizvodnjo mleka skrbi visoka vrednost hormona prolaktina. Povedano na enostaven način: nastaja velika količina mleka, ki zadovolji ali celo preseže dojenčkove potrebe, tudi če se urnika ne držimo dosledno.

Na neki točki, najpogosteje med 6. in 12. tednom po porodu, se povišana vrednost prolaktina vrne na normalno raven. Pravimo, da se proizvodnja mleka uskladi s povpraševanjem. V tuji literaturi uporabljajo izraz regulacija.

Najpogostejši znak regulacije so mehke dojke, ki redkeje otrdijo, in morda potrebujejo nekoliko več stimulacije za sprožanje izcejalnega refleksa kot prej.

Ob regulaciji, še posebej če nastopi nenadoma, se lahko (občutno) zmanjša tudi količina mleka. Mimogrede lahko zavlada panika, ko mame ugotovijo, da izčrpajo komaj dovolj za sprotne potrebe svojega otroka.

Zakaj pride do zmanjšanja količine?

Žensko telo kot kakšen računalnik skrbno beleži izčrpano količino mleka in po regulaciji tvori
samo povprečno količino. Če smo dosledne z urnikom, v vsaki rundi dobro izpraznimo dojki
in bolj kot spodbujamo nastanek mleka, manjši upad količine lahko pričakujemo ob regulaciji.

Zelo pogosto se zgodi, da se mame preveč zanašajo na visoke začetne količine, ki zadostujejo za
dva ali tri obroke, in prezgodaj pričnejo z izpuščanjem rund, še posebej nočnih. Lahko sta posredi tudi neutolažljiv in neodložljiv dojenček, starejši otroci, poporodna depresija in druge naporne situacije, ki onemogočajo urejen urnik črpanja. Z vsako izpuščeno rundo se nekoliko zniža skupna količina, kar se pozna na količini po regulaciji.

Težava ni samo v zmanjšanju količine, ampak tudi v nepoznavanju sprememb, ki nastopijo.

  • Po regulaciji se lahko spremeni velikost bradavic, zato je priporočljivo preveriti ustreznost nastavkov.
  • Pogosto se podaljša trajanje posamezne runde. Če je prej zadostovalo 15 ali 20 minut, se lahko po regulaciji čas podaljša tudi na 30 minut.
  • Dojki se zmehčata, manj je napetosti in spontanega iztekanja mleka.

Največkrat ženske nadaljujejo z ustaljeno rutino, črpajo preredko in ne dovolj dolgo v posameznih rundah, zato se količina postopoma še zmanjšuje.

Rešitve

Ob opaznem zmanjšanju količine še ni vse izgubljeno:

  • Nadaljujte s črpanjem na tri ure, dobro izpraznite dojki in črpajte nekaj minut “v
    prazno”.
  • Vsaj dva tedna enkrat dnevno črpajte v skupkih (power pump).
  • Ohranite vsaj eno nočno rundo.
  • Menjujte fazo stimulacije in črpanja, tako boste spodbudile več izcejalnih refleksov.