OSNOVE IZKLJUČNEGA ČRPANJA MLEKA

Z nakupom prsne črpalke se pot do uspešnega črpanja šele prične. Prepričanje, da se črpalka samo prisloni na dojko, večkrat vodi v razočaranje kot zadovoljstvo.

Za uspešno izključno črpanje morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

Nastavek ustrezne velikosti

Nastavki se med seboj razlikujejo po premeru cevi, v katero pride bradavica. Večina prsnih črpalk je opremljena z nastavkom premera 24 mm oz. 22 mm, če je vstavljena še silikonska blazinica. Vendar to ne pomeni, da je tak nastavek tudi ustrezen.

Pri prilagajanju velikosti nastavka ni pomembna velikost dojke, ampak premer bradavice. Le-to izmerimo pred črpanjem in dodamo 2 ali 3 mm. Primer: če bradavica meri 17 mm, bo ustrezno velik nastavek s premerom 19/20 mm.

Vse znamke na omogočajo prilagajanja nastavkov, zato se moramo znajti s kompatibilnimi deli drugih znamk ali z vstavki.

Urnik

Prve tri mesece po porodu se je dobro držati splošnega priporočila, ki narekuje 8 rund v 24 urah. Po spletu krožijo številne različice načrtov s točno določenimi urami in številom rund po mesecih. Zapomnite si: samo ve veste, kako se odvija vaš vsakdan, kako deluje družina, kako se obnaša otrok itd. Temu ustrezno prilagodite urnik.

Povsem normalno je, da boste stežka dohajale strog urnik na tri ure. Dokler razumete, da daljši razmik v enem delu dneva zahteva pogostejše črpanje v drugem delu dneva, ste na dobri poti.

Po treh mesecih lahko postopno pričnete opuščati runde. Kako hitro in na kak način boste lahko prilagajale urnik, je odvisno predvsem od tega, kako deluje laktacija (npr. precejšen višek, nagnjenost k zatrdlinam, odvisnost od nočnega nivoja prolaktina).

Dvofazno črpanje

Črpanje mleka poteka na enak način kot sesanje dojenčka. Ta najprej z nežnim sesanjem stimulira izcejalni refleks, nato prične sesati z daljšimi in močnejšimi potegi. Povsem enako ravnamo s prsno črpalko, naj bo ročna ali električna.

Z ročno pričnemo s kratkimi nežnimi potegi, da steče mleko. Nato so potegi počasni in dolgi. Električne črpalke imajo programirane dvofazne nastavitve. Pričnemo s fazo stimulacije. Ko mleko steče, preklopimo na fazo črpanja.

Redno vzdrževanje prsne črpalke

Prsna črpalka ima dele iz trde plastike in dele iz silikona. Slednji so odgovorni za vzpostavljanje vakuuma in sodijo med potrošni material, zato jih je treba redno menjati. To velja še posebej v primeru nakupa rabljene prsne črpalke.

Skrb zase

Izključno črpanje se od pristavljanja razlikuje po tem, da telo ves čas proizvaja maksimalno količino mleka, saj mu to sporočamo od samega začetka. Zato je skrb zase izjemnega pomena.

Poskrbite, da bodo čim bolj zadovoljene vaše osnovne življenjske potrebe. Ne lotevajte se nepotrebnih diet, poskrbite za zadostno hidracijo in si privoščite en daljši nočni počitek (nekje 4 ali 5 ur skupaj). Gospodinjstvo omejite na minimum.

Našteto vpliva na razpoloženje, ki je pri črpanju ključnega pomena. Vsaka napetost zavira sproščanje oksitocina, ki je neposredno odgovoren za iztekanje mleka. Pogosto pomaga, če se med črpanjem z nečim zamotimo ali smo v bližini otroka.