ZAMRZNJENA ZALOGA MLEKA

Ste si ustvarili izdatno zalogo zamrznjenega mleka, zdaj pa ne veste, kaj z njo početi? Pri nas uporaba zamrznjenega mleka morda ni tako pogosta kot v tujini, kjer včasih mame iz tega naredijo cel projekt. Če v zamrzovalniku kopičite vrečke mleka, je tukaj nekaj nasvetov, kako uporabljati zamrznjeno mleko in kako podaljšati trajanje zaloge.

Shranjevanje in taljenje mleka

Najtrajnejša oblika shranjevanja izčrpanega mleka je zamrzovanje. Višek mleka, ki konec dneva ostane v hladilniku, lahko združimo in spravimo v zamrzovalno skrinjo.

Če se želite zagotovo izogniti delovanju lipaze, ki lahko občutno spremeni okus odtaljenega mleka, potem mleko čim prej po črpanju segrejte na 82 °C. Segrevanje ustavi delovanje lipaze, zato bo imelo odtaljeno mleko zmeraj nevtralen okus. Če doma nimate kuhinjskega termometra, se ravnajte po dogajanju.

Mleko segrevajte do trenutka, ko se ob robu lonca pojavijo prvi najmanjši mehurčki, nato odstavite. Prelijte v embalažo (vrečko, kozarček) in ohladite pod tekočo vodo. Zaprto embalažo opremite z datumom in spravite v zamrzovalnik.

Pogosto naletim na argumente, da se s segrevanjem uniči kakovost materinega mleka. Zakaj zagovarjam prekuhavanje mleka za zalogo, si lahko preberete v moji zgodbi o zamrznjenem mleku.

Raje zamrzujte manjše količine (do 120 ml) kot večje, saj jih je lažje porabiti.

Zamrznjeno mleko lahko odtalimo na dva načina. Od tega je odvisno, kako hitro ga moramo porabiti.

Daljši proces taljenja izvajamo v hladilniku, v katerega prestavimo vrečko iz zamrzovalnika. 120 ml pri splošni nastavitvi hladilnika (pribl. 5 ° C) se tali približno 24 ur. Potem je mleko uporabno še 24 ur. Za primer: če mleko prestavite v hladilnik v nedeljo zjutraj, bo v celoti odtaljeno v ponedeljek zjutraj in lahko v hladilniku počaka do torka zjutraj.

Hitrejši proces taljenja izvedemo s toplo vodo. Lahko pod curkom ali v posodi z vodo. 120 ml v vrečki se odtali v približno 15 minutah, v steklenem kozarčku traja nekoliko dlje. Če mleko odtalite na tak način, je uporabno dve uri.

Ostanek odtaljenega mleka, ki ste ga pogreli in ponudili, se zavrže po hranjenju.

Mleku v vrečkah namenimo nekaj več pozornosti, saj lahko le-te spuščajo. Zato je priporočljiv daljši proces taljenja. Pri tem naj bo vrečka v vrču, ki bo v primeru puščanja zadržal mleko.

Uporaba zamrznjenega mleka

Smernice o shranjevanju mleka priporočajo shranjevanje zamrznjenega mleka do enega leta. Pri tem za priporočljivo velja shranjevanje do 6 mesecev, za sprejemljivo pa do 12. V vsakem primeru je smiselno zalogo porabljati v krajšem času in jo nadomeščati s svežo. Temu pravimo rotacija zaloge. Pri rotiranju zaloge ima prednost najstarejše mleko. Najpogostejša praksa je nadomeščanje zamrznjenega mleka z enako količino svežega.

Kombiniranje s svežim mlekom

Odtaljeno mleko ni enake kakovosti kot sveže. Ker z obdelavo izgubi nekatere hranilne snovi, je vsaj do dopolnjenega 6. meseca starosti nujno kombiniranje s svežim ali nadomestnim mlekom. Obstaja več načinov, kako vključiti odtaljeno mleko v prehrano otroka:

  • Pri pripravi stekleničke zmešate pol svežega, pol odtaljenega mleka.
  • Ena steklenička s svežim mlekom, naslednja z odtaljenim, potem svet s svežim …
  • Pol dneva uporabljate sveže mleko, pol dneva odtaljeno.
  • En dan uporabljate sveže mleko, en dan odtaljeno, naslednji dan spet sveže …

Vsako uporabljeno količino zamrznjenega mleka nadomestite s svežo, ki vam ostane čez dan. Tako podaljšujete trajanje zaloge. V tujini na tak način matere pogosto zagotovijo zalogo svojega mleka za določeno obdobje po zaključku črpanja. Tukaj velja opozoriti, da to ni obvezna praksa pri izključnem črpanju mleka in ni čisto nič narobe, če ne ustvarjate zaloge v zamrzovalniku.

Uporaba pri pripravi goste hrane

Nekatere družine ob uvajanju goste hrane ponujajo različne kašice, ki se sicer pripravljajo z mlekom. Brez posebnih zadržkov se lahko kašice pripravijo tudi z materinim mlekom. Pri tem je vseeno, ali z njim skuhate ali skuhate na vodi in mleko na koncu samo vmešate.

Vredno je izpostaviti, da mleko v tem primeru doda okus in strukturo, ne pa posebnih hranilnih vrednosti. Te zagotavljamo s ponujanjem svežega mleka.

Mleko s priokusom

Dva vzroka lahko spremenita senzorične lastnosti zamrznjenega mleka. Prvi je t. i. “freezer burn”. Nastane zaradi prisotnosti zraka v embalaži (vrečki, kozarčku). Lahko naredi trpki priokus, ampak samo na delih, kjer je mleko v stiku z zrakom.

Drugi vzrok je na začetku izpostavljen učinek lipaze. Pri visoko aktivni lipazi mleko v celoti spremeni okus, ki se stopnjuje s trajanjem shranjevanja.

Pogosto se zgodi, da otroci zavračajo mleko s priokusom. Če ste se znašli v takšni situaciji, lahko poskusite z mešanjem mleka v razmerju 2 : 1 (2 enoti svežega/nadomestnega, 1 enota odmrznjenega).