MOJA ZGODBA Z ZAMRZNJENIM MLEKOM

Za svojega sina, ki se je rodil z razcepom ustnice in neba, sem izključno črpala svoje mleko od poroda dalje. Ker sem vse skupaj vzela skrajno resno, je količina mleka kaj kmalu presegla sinove potrebe. Viške sem skrbno zamrzovala in do konca prvega trimesečja že dodobra napolnila zamrzovalnik.

Spomnim se, da sem nekega dne v tuji skupini prebrala o delovanju lipaze in njenem učinku na mleko. V meni se zbudila skrb in takoj sem preverila stanje v skrinji. Odtalila sem najstarejšo vrečko mleka in z grozo ugotovila, da je popolnoma drugačnega vonja in okusa.

Kljub temu sem mleko pripravila in ga ponudila sinu, saj sem prebrala tudi izkušnje, da nekateri otroci nimajo težav s spremembami. Še danes se spomnim izraza na obrazu otroka in neutolažljivega joka, ki je sledil. Pa tudi moje slabe vesti, ker sem sploh eksperimentirala.

Mleko je imelo okus, ki ga ne znam niti opisati. Najhuje pa je bilo, da se je na korenu jezika obdržal še dobršen del dneva. Poskusila sem vse trike, ki sem jih lahko našla na spletu, a nič ni pomagalo. Karkoli sem naredila, je okus samo še poslabšalo. Vonj je bil tako intenziven, da ga nisem želela uporabiti niti za kopel.

Tako sem imela v skrinji več kot 7 litrov neuporabnega zamrznjenega mleka. Hkrati sem pričela ustvarjati nadomestno zalogo, ki sem jo brez pomisleka segrevala. Takšno mleko je obdržalo nevtralen okus in sem ga vsaj lahko uporabila. Ni me skrbela kakovost, ker je sinu vse potrebno zagotavljalo dnevno sveže mleko.

Pokvarjeno zalogo sem v zamrzovalniku hranila celih 9 mesecev! Misel na to, da ga moram zavreči, je bila hkrati boleča in odveč. Tako sem marca 2020 končno sprejela odločitev, da se lotim projekta. Odprla sem 55 vrečk mleka in z njimi zalila zelenico.

Zaloga, preden sem z njo zalila zelenico.

Iz lastne izkušnje zmeraj priporočam preventivno segrevanje mleka. Zaloga v zamrzovalniku, če jo ustvarjate, ne služi kot glavni vir prehrane, ampak je namenjena za podporo. Za izhod v sili, ko se vam zgodi nekaj nepričakovanega: upad mleka ob menstruaciji/regulaciji, bolezen, nenačrtovana odsotnost. Je podporna strategija, pri kateri vodilno vlogo igra sveže mleko, zato argument o zmanjšani kakovosti ne more prevladati nad občutkom varnosti.