DELI PRSNE ČRPALKE

Če ne prej, se zagotovo ob vsakem pomivanju zdi, da ima črpalka najmanj 1000 delov. Še težje postane, ko moramo najti nadomestne dele in se nam v resnici ne sanja, kako se zadeva sploh imenuje. Že samo dejstvo, da strokovno izrazje na področju prsnih črpalk ni poenoteno, da vedeti, da je celotno področje precej postavljeno na stranski tir.

Ročna črpalka

Zgradba ročne črpalke je povsem preprosta. Vključuje nastavek, ročaj, zbiralnik, membrano in tesnilo.

Električna prsna črpalka

Električna prsna črpalka ima dve osnovni komponenti: set in pogonsko enoto.

Pogonska enota je “škatlica”, s katero upravljamo delovanje. Oblikovanje in upravljanje se razlikuje med posameznimi znamkami.

Pogonska enota z zaslonom na dotik.

Del, ki ga uporabljamo na dojki, se imenuje set. Sestavlja ga več posameznih delov. Poimenovanja veljajo tako za samostojne sete pri enojnih ali dvojnih prsnih črpalkah, kot tudi pri enojnih električnih, ki imajo set in pogonsko enoto združeno (črpalke tipa NUK Luna ali Medela Mini Electric).

Črpalke z zaprtim sistemom imajo na nastavku membrano, ki preprečuje vdor mleka po cevi v pogonsko enoto. Sodeluje pri delovanju vakuuma, zato jo uvrščamo med dele, ki jih je treba občasno menjati.

Nastavek je najpomembnejši del katerekoli prsne črpalke. Ustrezati mora premeru bradavice, v nasprotnem primeru lahko povzroči poškodbe in vpliva na količino mleka. Nekatere znamke omogočajo menjavo nastavka, pri drugih je treba poiskati kompatibilne dele.

Različni nastavki z membranami.

Cevka povezuje set in pogonsko enoto. Cevka ne zahteva menjave ali čiščenja, razen če vanjo zaide mleko.

Tesnilo ustvarja vakuum. Je najbolj aktiven del prsne črpalke, zato se tudi najhitreje obrabi. Kadar prsna črpalka nenadoma izgubi moč, moramo najprej preveriti stanje tesnila.

Dve različni obliki tesnila. Membrane na desnem tesnilu so zelo tanke in jih je treba pogosteje menjati.

Nekatere prsne črpalke so opremljene s silikonsko blazinico. V osnovi naj bi zagotavljala udobje, ampak izkušnje kažejo, da je največkrat samo za zgago. Če ne igra vloge pri velikosti nastavka, potem jo je priporočljivo odstraniti.

Silikonska blazinica

V škatli s prsno črpalko vas lahko pričakajo še nekateri dodatni deli, katerih namen je olajšati delo.

Levo: podstavek poskrbi, da se set ne prevrže, ko ga odložimo na površino.
Sredina: pokrovček za stekleničko, ki prepreči iztekanje mleka v primeru, da se steklenička prevrže.
Desno: cucelj.
Nastavek, ki omogoča neposredno črpanje v plastično vrečko. Pritrdimo ga namesto zbiralnika/stekleničke. Ožji del pride v vrečko, ki jo pripnemo z modrimi ščipalkami.