KAKO DO VEČ MLEKA, 1. DEL

Laktacija deluje na povsem enostaven način: več kot ustvarimo povpraševanja, več kot izčrpamo mleka, več ga nastane. Čeprav se sliši povsem preprosto, imajo nekatere mame kljub vsemu resne težave z zagotavljanjem zadostne količine mleka za svojega dojenčka, ne glede na vložen trud. Preden posežete po bolj ali manj čudežnih izdelkih, premislite, če morda ne tiči težava v čistih osnovah učinkovitega črpanja mleka.

Oprema

Načeloma dvojna električna črpalka ustvarja boljše povpraševanje, a to ni pravilo. Izključno črpanje je lahko izvedljivo tudi z enojno ali ročno črpalko. Veliko pomembneje je, da je prsna črpalka optimizirana.

Električna črpalka naj ima čim več možnosti nastavitev tako stimulacije kot črpanja. Izberite takšno, ki omogoča osnovno mobilnost (navadne baterije, polnilna baterija). Ročna črpalka naj bo ergonomsko oblikovana, da bo čim manj utrujala roko.

Ne glede na vrsto je nujno, da črpalka omogoča izbiro velikosti nastavka. Nekatere znamke so kompatibilne, kar olajša menjavo. Na tržišču se najdejo tudi dodatki za prilagajanje, npr.
silikonske blazinice ali plastični vstavki.

Nastavek ustrezne velikosti izberemo glede na meritev premera bradavice. Tega se lotimo pred črpanjem. Razlika je v številu milimetrov, ki jih moramo prišteti izmeri.

Skoraj nujna oprema je modrc za prostoročno črpanje. Lahko ga kupite, uporabite določen
model modrca za dojenje ali si ga naredite iz navadnega športnega modrca.

Črpalka potrebuje redno vzdrževanje. Silikonski deli (tesnila, membrane) se hitreje obrabijo, zato so potrebne menjave na krajša časovna obdobja.

Urnik

V prvih treh mesecih po porodu se za vzpostavljanje in postopno povečevanje količine mleka priporoča od osem do deset rund v 24 urah, nato lahko pričnemo število postopno zniževati. V svetu izključnega črpanja se je najbolj zakoreninil urnik „na tri ure“. Enakomerna razporeditev rund v dnevu je sicer zaželena, ni pa niti nujna niti zmeraj izvedljiva. Tako lahko glede na osebni ritem v določenem dnevu črpamo na krajše intervale in si privoščimo kakšnega daljšega, ki ga izkoristimo za spanje.

Črpanje sredi noči se ne sliši privlačno, a je lahko v veliko pomoč. Ponoči med polnočjo in šesto narase vrednost prolaktina, ki je neposredno odgovoren za količino mleka. V prvih treh mesecih je priporočljivo črpati dvakrat, potem lahko v primeru zadostne stalne količine mleka nočna črpanja opuščamo.

Dan z dojenčkom je vse prej kot vozni red avtobusa in včasih se zdi povsem nemogoče držati se zastavljenega urnika. Zamaknjena runda še ne pomeni večje katastrofe, a naj zamikanje ali celo izpuščanje rund ne pride v navado. Poskusite na urnik gledati kot na vodilo, ki ne vpliva samo na količino, ampak olajša celotno izkušnjo izključnega črpanja.

Telo se hitro privadi izbranega urnika, kar prinaša naslednje prednosti:
– manj zatrdlin in možnosti za razvoj mastitisa;
– lažje in hitrejše črpanje, saj se telo podzavestno pripravi na rundo;
– vsaka dodatna runda pomeni veliko povpraševanje, na katerega se telo hitreje odzove.

Dvofazno črpanje

Vsaka runda mora potekati ciklično z izmenjavanjem faze stimulacije in črpanja.

Črpanje pričnemo s stimulacijo, ki naj traja tako dolgo, da se v celoti sproži izcejalni refleks; to pomeni, da mleko vsaj pospešeno kaplja oz. prične teči v zbiralno posodico. Nekatere črpalke po določenem času same preklopijo na fazo črpanja. Če se se refleks do takrat ne sproži, preklopimo nazaj na fazo stimulacije.

Ob izcejalnem refleksu preklopimo na fazo črpanja. Nastavitev naj bo udobna. Zmotno je mišljenje, da je za uspešno črpanje potreben močan vakuum. Učinek je pogosto ravno nasproten, saj je črpanje neprijetno ali celo boleče, kar neposredno vpliva na sproščanje oksitocina (= počasnejše iztekanje mleka). Če mleko izteka samo z agresivnim črpanjem ali aktivno pomočjo rok, je v prvi vrsti potrebno preveriti ustreznost opreme.

Po določenem času se tok mleka upočasni. Takrat spet preklopimo na fazo stimulacije in
poskušamo sprožiti drug izcejalni refleks, ki ustvarja povpraševanje v pravem pomenu besede. Pri enojni črpalki pride vsaka dojka dvakrat na vrsto in ob vsaki menjavi pričnemo s fazo stimulacije.

Mamam v porodnišnicah pogosto svetujejo, da posamezno dojko črpajo 15 minut. Včasih celo strašijo z mitom, da je daljše črpanje škodljivo, kar zagotovo ni res. Bolj kot štetje minut je
pomembno, da dojko dobro izpraznimo. Izkušnje kažejo, da do tega pogosteje pride šele po 20 ali 25 minutah. Zato je bolj smiselno navodilo, da posamezno dojko črpamo VSAJ 15 minut.