KAKO DO VEČ MLEKA, 2. DEL

Črpalka optimizirana, urnik premišljeno sestavljen, dvofazno črpanje … Vse te kategorije so obkljukane, količina mleka pa je še zmeraj nezadostna? Potem je čas, da razlog poiščete pri sebi.

Skrb zase

Nekoč, ko je na kmetijah še potekala ročna molža živali, se je zmeraj našla kakšna krava ali koza, ki „ni želela dati mleka“. Mlekarice z občutkom za žival so vedele, da morajo s takšno ravnati mirno, jo najprej nekaj časa božati in nežno zmasirati vime, da je potem steklo.

Napetost in stres otežujeta sproščanje mleka, naj bo to pri kravi, kozi ali ženski. Včasih je lahko črpanje neučinkovito tudi s povsem ustrezno opremo in točno začrtanim urnikom. To je trenutek, ko se je potrebno osredotočiti nase in z novim načinom življenja uskladiti osebne potrebe ter se morebiti spopasti tudi s čustvenimi stiskami.

Začetni meseci so naporni za vsako mamo. Kar naenkrat med črpanjem, pomivanjem, hranjenjem, previjanjem in nočnim zbujanjem pozabimo nase. Če se le da, poiščite, sprejmite in prosite za pomoč. To je še posebej pomembno pri neodložljivih dojenčkih.

Poskrbite, da:
– ste med rundami čim več z dojenčkom (koža na kožo, pestovanje, božanje in ljubkovanje);
– dovolj pojeste in spijete (hrana naj bo kvalitetna);
– počivate in si lahko privoščite en daljši spanec (otroka naj medtem prevzame oče);
– si ne naložite preveč gospodinjskega dela (le najnujnejše);
– greste vsaj enkrat dnevno na svež zrak.

Čustveni vidik nikakor ni zanemarljiv. Za tok mleka poskrbi oksitocin, ki se bistveno težje sprosti, kadar smo žalostne, pod stresom, utrujene, zaskrbljene, jezne, razočarane ipd. Tukaj je treba izpostaviti, da lahko že majhna sprememba v urniku naredi veliko razliko. Količina mleka bo ostala enaka, če rundo zamaknete za uro ali dve, ker ste na pikniku in se imate lepo. Ali ker ravno nekaj urejate na uradu. Majhne prilagoditve vas ne bodo stale mililitrov.

Pogosto je izključno črpanje rezultat težav s pristavljanjem in ga ženske doživljajo kot osebni poraz. V takšnem primeru je najprej dobro ozavestiti čustva in na črpanje mleka pogledati kot na prehodno obdobje, ki pomaga vzdrževati laktacijo, medtem ko rešujete težave s pristavljanjem. Poiščite si pomoč svetovalke za dojenje.

Še nekoliko težje je, kadar je izključno črpanje rezultat popolne nezmožnosti dojenja zaradi bolezni. Skoraj nemogoče se je izogniti stresu pri hospitalizaciji ali med tekanjem od ene ambulante do druge. Naj črpanje mleka ne bo kamen okrog vratu, ki vas vleče pod vodo, ampak gonilo za naprej. Mogoče res ne morete popolnoma ozdraviti lastnega otroka, lahko pa mu ponudite najboljšo možno prehrano.

Podporne strategije

Če ob vsem naštetem količina še zmeraj ne zadošča, je čas za podporne strategije.

Povečevanje količine z dodatnim črpanjem:
– dodatna runda za nekaj dni
– črpanje „v prazno“ pri vsaki rundi
– črpanje v skupkih (cluster pump)
– intervalno črpanje (power pump)

Masaža dojk prav tako spodbuja nastajanje mleka, zato jim dnevno namenite nekaj ljubezni. Lahko jo izvajate pred, med in po črpanju. Ročno iztiskanje po črpanju še dodatno spodbuja tvorbo mleka. (Opozorilo: kadar po črpanju ročno iztisnete veliko mleka, je potrebno preveriti ustreznost opreme).

Lahko pomaga tudi laktogena hrana in namenski izdelki za vzpostavljanje laktacije. Medtem ko s hrano težko brcnete v temo in nima resnih stranskih učinkov (razen večje konfekcijske številke), je pri izdelkih priporočljiva določena pazljivost, saj se lahko nekateri vmešajo v delovanje hormona prolaktina, ki v prvem trimesečju skrbi za bujno laktacijo. Izogibajte se hormonskih sredstev za sproščanje mleka.

Pravilno hranjenje

Kolikšna je dejansko zadostna količina mleka? V povprečju je to med 120 in 150 ml iz obeh dojk v posamezni rundi. Pri tem je potrebno razumeti, da običajno zjutraj izčrpamo več in proti večeru vse manj, kar je povsem normalno. Če z izčrpano količino pokrijemo dojenčkovo dnevno potrebo, potem smo opravile svoje poslanstvo.

Pravilno hranjenje igra pomembno vlogo pri celotnem procesu. Postopno hranjenje s
stekleničko omogoča dojenčku, da razvije občutek za sitost in s tem zdrav odnos do
prehranjevanja. Novorojenčki se odzovejo na vsako pobudo za hranjenje, zato se zlahka prenajedo. Takšno hranjenje lahko privede do situacije, ko bo dojenčkova navada na velike količine dejansko presegla vaše zmožnosti proizvajanja mleka.

Zdravstveni dejavniki

Določena zdravstvena stanja lahko občutno vplivajo na laktacijo. V primeru carskega reza lahko mleko „pride“ kasneje. Kljub temu se splača vztrajati s črpanjem (če je le-to potrebno), saj povečano povpraševanje pospeši proces. V začetnih dneh se lahko čutijo posledice substanc, ki se jih uporablja med porodom (epiduralna analgezija, ultiva, smejalni plin, druga protibolečinska sredstva po porodu). Na laktacijo lahko vpliva izdatna krvavitev po porodu zaradi zapletov.

Pomemben dejavnik so hormonska neravnovesja, še posebej težave s ščitnico. Raziskave kažejo, da lahko imajo težave s količino tudi ženske z (nosečniškim) diabetesom. Zanemarljiv ni niti vpliv slabokrvnosti.

Če se vam zdi, da lahko svoje težave s količino pripišete določenemu zdravstvenemu dejavniku, potem čim prej obiščite zdravnika.