POSTOPNO HRANJENJE S STEKLENIČKO

Postopno hranjenje (ang. paced bottle feeding) je način hranjenja s stekleničko, s katerim otroku od rojstva naprej omogočimo samostojno odločanje o sprejemanju hranjenja, količini zaužitega mleka in ritmu sesanja. Od nam bolj znanega načina hranjenja se loči po legi otroka in stekleničke.

Pristop se je oblikoval na pobudo žensk in svetovalk, ki so iskale način, kako hkrati dojiti in hraniti s stekleničko, ne da bi pri tem prišlo do večje spremembe sesalnega vzorca. Kmalu je postalo jasno, da je tak način hranjenja priporočljiv tudi za otroke, ki so hranjeni izključno s stekleničko. Postopno hranjenje bistveno bolj podpira sesalni vzorec, ki oblikuje velik del obraznih mišic. Omogoča boljšo koordinacijo dihanja in požiranja. Sledenje premorom med sesanjem razvija občutek za sitost in zmanjša možnost prenajedanja ter v nekaterih primerih tudi težave, povezane z refluksom.

Med drugimi je razlog, da postopno hranjenje v Sloveniji ni širše prisotno, mnenje, da je hranjenje s stekleničko nekaj povsem enostavnega in kot takšno ne potrebuje posebne pozornosti.

Otrokova lega

Otroka lahko podpiramo v različnih položajih. Najpogostejši je polsedeči položaj, pri katerem otroka držimo z eno roko in glavo podpiramo bodisi s komolcem, bodisi jo naslonimo na svoj prsni koš. Nekoliko manj znan, a zelo učinkovit in sproščujoč položaj je v bočni legi. Izvajamo ga lahko na več načinov:

 • Otroka namestimo na noge tako, da njegova glava počiva na naših kolenih.
 • Otroka bočno namestimo prečno čez naše noge, da se s hrbtom naslanja na naš trebuh.
 • Namestimo se v polsedeči položaj in otroka bočno položimo na svoj prsni koš (najboljša lega za izvajanje pristopa koža na kožo).

Polsedeča lega omogoča boljše spremljanje otrokovega sesanja in manevriranje s stekleničko ter lažji pregled nad pristavljanjem. Bočna lega je podobna legi med dojenjem; spodnja čeljust ima več prostora, manj je možnosti za zatekanje v žrelo, s čimer se izognemo zaletavanju ali celo zahajanju mleka v nos. Priporočljivo je, da bočno lego uvedete šele po tem, ko ste prepričane, da se otrok optimalno pristavi na cucelj.

Ne glede na izbran položaj, mora biti glava zmeraj v višjem položaju kot ostalo telo.

Položaj stekleničke

Enako pomemben je položaj stekleničke. Navajeni smo hranjenja, pri katerem stekleničko držimo pod visokim kotom, ki ni priporočljiv iz več razlogov. Stekleničko ponudimo vodoravno ali malenkost nad vodoravnim položajem. Dovolj je, da mleko zapolni konico cuclja, medtem ko je lahko baza (širok del cuclja) na pol prazna.

Ob tem se mnogim staršem zažene alarm, saj se bojijo, da bo otrok sesal tudi zrak. Dokler je luknja v cuclju pokrita z mlekom, je strah odveč, saj se zrak ob sesanju vrne v stekleničko. Pogosteje kot na pol prazen cucelj je razlog za zrak v želodcu otežena koordinacija sesanja in dihanja, ki izhaja iz napačnega pristavljanja ali neustrezne lege otroka.

Kako postopno hranimo?

 1. Otroka namestimo v udoben položaj.
 2. Stekleničko spustimo pod vodoraven položaj, da onemogočimo dotok mleka.
 3. Cucelj približamo ustom in se z njim dotikamo ustnic.
 4. Ko otrok odpre usta in s tem nakaže, da je pripravljen na hranjenje, ponudimo cucelj.
 5. Prisesanemu otroku damo nekaj časa, da simulira stimulacijo izcejalnega refleksa (kratki hitri potegi).
 6. Stekleničko dvignemo toliko, da priteče mleko in zapolni konico.
 7. Otrok sesa z dolgimi potegi; sliši se požiranje, ki ga spremlja ritmično gibanje spodnje čeljusti in ušes.
 8. Ob premoru spustimo stekleničko in onemogočimo dotok mleka; steklenička naj bo čim bolj pri miru.
 9. Počakamo, da se otrok sam od sebe vrne k sesanju in ponovimo postopek.
 10. Med hranjenjem vsaj enkrat naredimo daljši premor za podiranje kupčka in menjavo strani.

Ko otrok ne kaže več interesa za hranjenje, prenehamo. Pri zdravem in donošenem otroku odmislite priporočila o natančno odmerjeni količini mleka na določen časovni interval. Zaupajte mu, da lahko že od prvega dne sam nagonsko poskrbi za sitost.